Składniki:
8 jajek, 2/3 + 1/2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 250 g migdałów lub orzechów mielonych, o,5 l śmietanki 30%, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej /najlepsza jest Neska/. Do nasączania - w ciepłej wodzie rozpuścić 1 łyżeczkę cukru i dodać trochę soku z cytryny, można dodać rumu lub olejku rumowego.
Jak przyrządzić?
Żółtka ubić na sztywno dosypując porcjami 2/3 szklanki cukru i cukier waniliowy. Orzechy dodać do żółtek i wymieszać. Pianę ubić na bardzo sztywno i połączyć z masą delikatnie mieszając. Upiec biszkopt w temperaturze 200 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 części. Przekładać masą.masa. Śmietankę ubić z 1/2 szklanki cukru. Dodać kawę przetartą przez sitko. Nasączać każdą warstwę biszkopta. Na pierwszą warstwę można też dać wiśnie bez pestek takie ze słoika zasypywane cukrem.
Potrzebne przybory:
Tortownica 30 cm.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | jest tak dobry że nie liczę |
Przybliżony koszt | 18 zł |
Autor | krysia19631 |