Składniki:
jajka (ilość według uznania), pomidory w puszce, masło lub jakiś płynny tłuszcz do smażenia(np. z Ramy), przyprawy: sól, pieprz, maggi, może być oregano.
Jak przyrządzić?
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dajemy na patelnie pomidory z puszki (nie wlewajmy tego soku z puszki) proporcjonalnie do ilości jajek, tzn. tak na oko, bo to zależy od wielkości pomidorów itd. Teraz trzeba widelcem rozmemłać pomidory, naciskać na nie, aż powstanie taka papka:) Później czekamy jakieś 5-7 minut aż trochę wody z pomidorów wyparuje. Wtedy dodajemy wszystkie przyprawy. Wbijamy jajka i przyprawiamy znowu. Czekamy chwilkę jak już się troszeczkę zetnie to zaczynami delikatnie mieszać. Znów chwilkę czekamy i mieszamy. Chodzi o to, żeby nie zrobił się omlet, tylko drobna jajecznica. Mieszamy cały czas z małymi przerwami aż się zetnie. Smacznego:)
Uwagi:
Jeszcze raz przypominam: nie zróbcie z jajecznicy omletu:D
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | martini |