Składniki:
CIASTO:
3 szklanki mąki, pół kostki drożdży, 2 lub 3 łyżki stołowe oleju, woda - 1 szklanka, szczypta soli i cukru (ok. pół małej łyżeczki, płaskiej!).
SOS:
pół słoiczka przecieru, 2 ząbki czosnku, sól, cukier po pół płaskiej łyżeczki, płaska łyżeczka oregano, bazylia.
Jak przyrządzić?
CIASTO:Mąkę przesiać, dodać sól i cukier, dodać olej lub oliwę, wkruszyć drożdże, wymieszać i dodać wodę. Zagniatać ok. 10 min., im dłużej tym ciasto lepsze. Po wyrobieniu ciasta włączyć piekarnik, a ciasto ma się nie lepić do rąk, można je podsypywać mąką w czasie wyrabiania, ciasto należy rozciągnąć do formy (starcza na blachę od piekarnika) i ułożyć na posypanej mąką blasze, niech sobie kilka minut rośnie jak chce. Ja je tak trzymam aż piekarnik ma 200 stopni (ma mieć 250) i dopiero wtedy smaruję brzegi jajkiem (wtedy nie wysycha i ma rumiana skórkę) oraz smaruję wierzch sosem. Na to kładę to co akurat mam w lodówce.SOS:Pół słoiczka koncentratu pomidorowego z solą i cukrem do smaku (koncentrat zwykle bywa kwaśny) oraz z ziołami i czosnkiem należy wymieszać i smarować ciasto przed położeniem dalszych składników jeżeli się je ma:))) A jak się nie ma to wystarczy 10 deka utartego sera na wierzch i też jest dobrze. Całość piekę 11 do 12 minut.
Jak podawać?
Z keczupem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | Jucha |