Składniki:
Biszkopt:
6 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka stołowa octu.
Masa puddingowa:
1 budyń waniliowy, 0,5l mleka, 2/3 szklanki cukru, kostka masła (prawdziwe bez oleju), troszkę malin.
Bita śmietana:
0,5l śmietanki 36%, 0,5 szklanki cukru pudru, ok. 0,5 l malin.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
W dużej misce ubić białka z cukrem, masa powinna być lśniąca i gładka. W małej miseczce wymieszać żółtka z łyżką octu i łyżeczką proszku do pieczenia. Powinna powstać puszysta masa. Dodajemy masę żółtkową do białek i delikatnie mieszamy, potem ciągle mieszając (powoli) dodajemy po troszkę mąki. Jeżeli powstają grudki, to znaczy że za dużo wsypujemy na raz. Całą masę wylewamy na wysmarowaną blachę, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180'C przez 30-45 min. zależy od piekarnika. (góra powinna być mocno zrumieniona - nie brązowa), potem po 10 min. możemy wyciągnąć i odstawić gdzieś do totalnego wystudzenia.
Gotujemy 400 ml mleka, gdy już się zagotuje, wsypujemy 2/3 szklanki cukru, mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy 100 ml mleka wymieszanego z budyniem. Budyń studzimy do zimna, ucieramy masło, dodajemy budyń i ucieramy. Pod koniec dodajemy troszkę owoców, aby malutkie kawałeczki były w masie.
Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywno.
Musimy przekroić biszkopt na pół, i połówkę zostawiamy w blasze, wylewamy na nią masę puddingową, dajemy trochę owoców. Przykrywamy drugą połówką, kładziemy owoce. Na to kładziemy bitą śmietanę. Wygładzamy, można udekorować owocami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 24 |
Przybliżony koszt | 14 zł |
Autor | Laciaty |