Składniki:
20 dkg kurek, 10 dkg sera żółtego, 1/2 średniej cebuli, 4 torebki ryżu białego, 2 kostki rosołowe warzywne, pietruszka, 4 szklanki (200 ml) wody, łyżka oleju.
Jak przyrządzić?
Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy płomień, wrzucamy do niego posiekaną cebulkę, a gdy zacznie się szklić (na brzegach nawet rumienić) dorzucamy kurki (rozdrobnione jak kto lubi). W międzyczasie nastawiamy 4 szklanki wody w rondelku, gdy się zagotuje, wrzucamy kostki. Kurki powinny puścić sok, gdy ten po ok. 5 minutach będzie w 70% odparowany wrzucamy suchy ryż (tak!) i mieszamy, po ok. 30 s, jak wchłonie sos, zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem 10-15 minut, co jakiś czas sprawdzając (ryż od różnych producentów może dochodzić w różnym czasie). W międzyczasie tarkujemy ser i siekamy pietruszkę. Gdy zabraknie wody, zanim ryż dojdzie, należy dolać przegotowanej. Tuż przed końcem, gdy ryż jest prawie al dente, odkrywamy i mieszamy tak, aby nadmiar wody odparował. Na sam koniec dorzucamy jednocześnie ser oraz pietruszkę, mieszamy i podajemy na ciepło.
Uwagi:
Proporcje składników można zmieniać zgodnie z upodobaniami.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | SIC |