Składniki:
Puszka czerwonej fasoli, osiem pomidorów lub puszka pomidorów, 500 g mięsa wołowego, bekon (może być boczek), zielona papryczka chilli, duża cebula, sól, pierz, kminek mielony (cumin), proszek chilli łagodny lub pikantny w zależności od upodobań.
Jak przyrządzić?
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Cebula powinna się dobrze przypalić. Dodajemy pokrojony w kostkę bekon, chilli (pokrojone, bez gniazda nasiennego) i mięso i podsmażamy dalej. Kiedy mięsko jest usmażone, wrzucamy fasolę i pomidory, uprzednio obrane ze skórki, pokrojone i z wydrążoną końcówką:) Dolewamy troszkę wody aby potrawa mogła się swobodnie dusić. Na koniec dodajemy sól, pieprz, proszek chilli i cumin w zależności od upodobań.
Jak podawać?
Smakuje super z ryżem, frytkami ale najlepiej w tortilla wrap (chilli concarne buritos).
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | amelia |