Składniki:
Składniki dla 6-7 osób:
3 szklanki ryżu arborio (ryż do risotto), 3 pętle kiełbasy wiejskiej, 300 dag boczku gotowanego, 2 filety z kurczaka + przyprawa do kurczaka, 1 cebula, 3 papryki (czerwona, zielona, żółta), puszka pomidorów bez skórki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, curry, 5-6 ząbków czosnku, sól/ pieprz, 1 mała papryczka chilli, 1,5 litra bulionu (drobiowego), oliwa z oliwek, bazylia i ewentualnie ćwiartka cytryny do skropienia gotowego dania.
Jak przyrządzić?
Filet pokroić w kostkę i przyprawić, później podsmażyć z oliwą z oliwek na patelni. Osobno kiełbasę pokroić w kostkę, później podsmażyć z oliwą z oliwek na patelni, osobno boczek pokroić w kostkę, później podsmażyć na patelni. Podsmażone mięso przerzucić do miski. Pokroić drobno cebulę i podsmażyć na patelni (musi być szklista). W międzyczasie można pokroić paprykę w kostkę i wrzucić do gorącej, posolonej wody (gotować 7- 9minut). Ryż podsmażyć na patelni ok. 5 minut na małym ogniu (dzięki temu nie będzie się tak kleić). Później przeżuci do garnka i zalać 1,5 litra bulionu i gotować 12-15 minut aż do wchłonięcia płynu przez ryż, można dodać curry żeby był żółty. Kiedy już papryka, cebula, ryż i mięso jest gotowe, wszystko wrzucamy do patelni o wysokich brzegach i gotujemy na średnim ogniu.Dodać pomidory i 1 łyżeczkę koncentratu, czosnek i małą papryczkę chilli, mieszkać cały czas. Wszystko smażyć na wolnym ogniu z czasem coraz rzadziej mieszać (oryginalna paella powinna być przywarta do brzegów patelni). Pozdawać w patelni na stole na koniec skropić ćwiartka cytryny i ozdobić bazylią.
Potrzebne przybory:
Wysoka patelnia, nóż, wyciskarka do czosnku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6-7 |
Przybliżony koszt | 45 zł |
Autor | Agnieszka :) |