Składniki:
4 zamrożone filety z morszczuka, świeża natka pietruszki, świeża 1 ostra mała papryczka, główka czosnku, 1/3 szklanki oleju z oliwek, sól, 1 cytryna.
Jak przyrządzić?
Na teflonową patelnię wlewamy olej i zostawiamy, by się rozgrzał, po czym kładziemy zamrożone filety, posypujemy je solą, dodajemy jednocześnie całe ząbki czosnku lekko zmiażdżone i pokrojoną na drobno papryczkę w miejsca pomiędzy filetami na patelni. Przykrywamy szczelnie patelnię pokrywką i zostawiamy na jakieś 5 minut na średnim ogniu, nie mieszamy i nie przekładamy na drugą stronę. Po 5 minutach odsłaniamy patelnię, zmniejszamy ogień, posypujemy całość poszarpaną natką pietruszki i po 2 minutach danie jest gotowe do zdjęcia z patelni. Wykładamy na talerz, polewamy sosem, który został na patelni i dodatkowo wyciskamy na rybę ząbek cytryny, można podawać z ziemniakami z wody lub w mundurkach albo z chlebem.
Uwagi:
Przepis oryginalnie pochodzi z Włoch, ale jako że mój młodszy brat nie potrafił wymówić prawidłowo nazwy, wiec przechrzciliśmy ją na "jacusiową rybkę".
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niska/średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | ela,siostra jacka |