Składniki:
filety rybne 0,8 - 1kg, cebula 2 sztuki, kilka marynowanych papryczek Jalapeno, pasta pomidorowa, śmietana do zup, sól, pieprz, oliwa z oliwek, zielona pietruszka.
Jak przyrządzić?
Cebulę obieramy i drobno siekamy, w garnku rozgrzewamy trzy do czterech łyżek oliwy i złocimy na niej posiekaną cebulę. Tak przygotowaną cebulę zalewamy wodą lub ewentualnie bulionem warzywnym na bazie kostki warzywnej. Do gotującego się wywaru dodajemy wg uznania pokrojone marynowane papryczki Jalapeno (ich ilość pozostawiam wedle uznania, ja lubię dużo), sól, pieprz oraz pokrojone filety rybne, po około 10 minutek gotowania na małym ogniu zupę zaprawiamy pastą pomidorową i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec przed podaniem doprawiamy śmietaną i posypujemy natką pietruszki (ewentualnie może być koper).
Jak podawać?
Z pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zetor |