Składniki:
2 szklanki przesianej mąki (500 ml), 4 łyżeczki do herbaty proszku do pieczenia (20 ml), 2 łyżki stołowe cukru (30 ml), 1/2 łyżeczki do herbaty soli (2 1/2 ml), 1/2 kostki lub kubeczka masła roślinnego (125 g), 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml), 1/2 szklanki czerwonego dżemu lub galaretki (125 ml).
Jak przyrządzić?
Nagrzej piekarnik do temp. 220 C. Przesiej mąkę. Wsyp do dużej miski. Dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj widelcem. Dodaj masło roślinne, drobno posiekaj nożem. Wlej mleko i mieszaj wszystko widelcem tak długo, aż ciasto da się uformować w miękką kulę. Połóż kulę z ciasta na stolnicy (lub blacie posypanym mąką), zagniataj 12 razy. Posyp mąką wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto do grubości 5 mm. Dużą foremką powycinaj krążki z ciasta, jeden obok drugiego. Rób to jednym zdecydowanym ruchem, nie kręć foremką. Szpatułką przenieś połowę krążków na blachę, układaj je w odstępach 2 1/2 cm. Małą foremką wytnij środki w pozostałych krążkach. Powstałe w ten sposób pierścienie ułóż szpatułką na krążkach leżących na blasze. W środek każdego pierścienia nałóż łyżeczkę dżemu lub galaretki (5 ml). Piecz ciastka 12-15 min NA ŚRODKOWYM POZIOMIE PIEKARNIKA, dopóki nie urosną i nie nabiorą złocistej barwy. Wyjmij blachę z piekarnika, używając rękawic kuchennych. Metalową szpatułką szybko zdejmij ciasteczka z blachy. Otrzymasz 12 rubinowych ciasteczek. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Duża miska, sitko, szklanki-miarki, widelec, nóż, metalowa szpatułka, blacha do pieczenia.
Jak podawać?
Najlepiej z popołudniową herbatką;)
Uwagi:
Z małych krążków, wyciętych ze środka pierścieni, możesz, jeśli masz ochotę, upiec trochę zwykłych ciasteczek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | ok. 12 |
Autor | Zuzka :D |