Składniki:
1 kubek jogurtu naturalnego (musi być grecki lub jego zamiennik - ważne żeby był gęsty), 1 opakowanie serka naturalnego homogenizowanego,
1 główka czosnku (lub jak ktoś lubi bardzo mocne można dać 1,5 - 2 główki), ok. 1-2 łyżki czubatej koperku świeżego (może być mrożony), ok. 0,5-1 łyżeczka soli (w zależności jak kto lubi).
Jak przyrządzić?
Czosnek (ok. 2/3) drobno posiekać. Czosnek (ok. 1/3) przecisnąć przez praskę do czosnku. Koperek posiekać na drobne kawałeczki. Do miski wlewamy jogurt oraz serek homogenizowany. Wrzucamy czosnek i koperek. Przyprawiamy solą, można również dosypać troszkę pieprzu (nie więcej niż 0,5 łyżeczki). Wszystko mieszamy dokładnie ok. 5 minut (nie miksujemy). Nakładamy w słoiczek lub inny pojemnik i odstawiany do lodówki na ok. 15 minut. I gotowe do spożycia.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | NaTaS |