Składniki:
CIASTO: 125 gram margaryny, 1 1/3 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao.
MASA SEROWA: 300 gram krówek, 1 szklanka mleka, 750 gram sera do wypieków, 5 jajek, 1 szklanka cukru pudru, aromat śmietankowy.
DODATKOWO: orzechy włoskie.
Jak przyrządzić?
CIASTO: zagniatamy wszystkie składniki i robimy kulę, którą wkładamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy i wykładamy tortownicę (dno i boki na 2 cm). Pieczemy 15 minut w 180 st. C.
MASA SEROWA: krówki rozpuszczamy w garnku z 1/4 szklanki mleka. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, aromat, pozostałe mleko i połowę masy krówkowej. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na ciasto i pieczemy 55-60 minut w 180 st. C. Upieczony tort wykładamy orzechami i zalewamy drugą połową masy krówkowej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andrasza |