Składniki:
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka.
Masa:
2 kwaśne śmietany 18% w op. po 400g, 1 kwaśna śmietana 12% w op. 400g, 1 budyń śmietankowy w op. 60g, 100 g wiórków kokosowych, 1 szklanka cukru, rodzynki-mała paczka.
Jak przyrządzić?
Ze składników na ciasto zagniatamy wszystko razem odkładając białka z jajek. Dzielimy ciasto na dwie części 3/4 i 1/4. Większą część odkładamy do lodówki a mniejszą do zamrażarki. Po ok. 30 min. wykładamy ciasto z lodówki na blachę.Śmietany, budyń, wiórki, rodzynki łączymy razem. Białka ubijamy na sztywno, a pod koniec dodajemy cukier, delikatnie mieszamy z masą śmietanową, wylewamy na ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki. Pieczemy 60 min. w temp. 180C
Uwagi:
Sernik można zrobić z brzoskwiniami lub z wiśniami. Przepis dostałam od p.Bożenki, którą serdecznie pozdrawiam i dziękuję.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | hexa7 |