Składniki:
Cały makaronu (rurki), 1 lub 2 piersi z kurczaka, 1 główka brokułów (zimą dwa opakowania mrożonek), czerwona papryka lub inna jak kto lubi, 3/4 szklanki oliwy z oliwek lub ewentualnie może być olej, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki świeżo startego sera, sól/pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Gotujemy makaron, odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy. Odcinamy różyczki brokułu i wrzucamy je na 3-5 min do gotującej się wody (czasami potrzebujemy więcej czasu). Następnie odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek lub olej, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Obsmażamy ok. 4 minuty. Dodajemy brokuły, bulion z kurczaka, sól/pieprz (do smaku), gotujemy kolejne 3-5 minut. W międzyczasie kroimy piersi w kostkę i podsmażamy. Następnie dodajemy masło, makaron i piersi kurczaka do garnka i gotujemy, aż składniki będą dobrze wymieszane. Przed podaniem posypuję to jeszcze odrobiną sera.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | GreGor_ZS |