Składniki:
Biszkopt orzechowy:
5 jaj, 3/4 szklanki cukru kryształu, 7 dag mąki, 5 dag zmielonych orzechów, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa:
1 puszka ananasów, 1 jasny budyń, 1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 4 żółtka.
Biszkopt kokosowy:
4 białka, 1 szklanka cukru zwykłego, 20 dag kokosu.
Jak przyrządzić?
Białka ubić, dodają po łyżce cukier. Dodawać po 1 żółtku, ciągle ubijając. Dodać orzechy, mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni C przez 30-40 min. Przekroić na dwa placki. Oddzielić ananasy i sok. Z soku (jeżeli nie ma pełnej szklanki - dopełnić wodą) ugotować budyń jasny. Masło, cukier i żółtka utrzeć, dodać zimny budyń i pokrojone owoce z puszki. Z białek ubić pianę, dodać cukier. Dodać kokos i upiec na złoty kolor.
Przełożenie placka:
Biszkopt orzechowy - masa - biszkopt kokosowy - masa - biszkopt orzechowy.
Potrzebne przybory:
Trzepaczka, miska, garnek, mikser.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |