Składniki:
2 solone śledzie z beczki lub 5 filetów a la matias, 1 duży ogórek kiszony, 1 jabłko kwaskowate, 1 cebula, 1 por, 1 puszka kukurydzy, majonez lub/i ewentualnie trochę śmietany jak kto woli,
pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórka, jabłko, cebulę, pora i wypatroszone śledzie pokroić w kostkę, wymieszać. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez, doprawić pieprzem i wymieszać. Jeżeli sałatka jest za słona, można dodać trochę śmietany. Odstawiamy na bok, aby "doszła sałatka do siebie".
Przygotowanie tuszek śledzi:
Śledzie moczymy w garnku 24 godziny lub dłużej, przy tym należy brzuszki rozkroić wcześniej, aby się lepiej wymoczyły. Wodę wymieniamy co najmniej 2 razy. Możemy także zastosować śledzie a la matias, które moczymy wcześniej 2 godziny.
Jak podawać?
Z pieczywem.
Uwagi:
Ja osobiście polecam śledzie z beczki (solone tuszki) ponieważ uzyskujemy dobry produkt a matiasy dostępne w sprzedaży to wymoczone w solance fileciki o wątpliwym smaku z dodatkiem glutaminianu! Dodam że śledzie z beczki mogą być czasami naprawdę duże. Osobiście polecam tą sałatkę, ponieważ jest warta uwagi, a w smaku naprawdę lepsza niż śledzie z rodzynkami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Fabains |