Składniki:
na biszkopt - 3 jajka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia i 1 łyżka kakao. krem - 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 masło lub margaryna do tego 30-40 dag śliwek suszonych, czekoladę mleczna i gorzką i 1/2 kostki margaryny.
Jak przyrządzić?
Pieczemy biszkopt (najlepiej, żeby miał ok. 3-4 cm grubości, gotujemy na krem budyń (dodać także mąkę), po ostudzeniu zmiksować z miękkim masłem. Śliwki zalewamy wrzątkiem na 15 min., potem odcedzamy i drobno kroimy. Na gotowy nasączony biszkopt nakładamy krem, potem na wierzchu rozkładamy pokrojone śliwki lekko je wciskając w krem. Na koniec polewamy polewą czekoladową zrobioną z rozpuszczonej tabliczki czekolady mlecznej, połowy tabliczki czekolady gorzkiej i połowy kostki margaryny oczywiście ostudzonej.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | leila |