Składniki:
6 piersi kurczaka (pojedyncze), 20 dag wołowiny (najlepiej z kością), 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, 1 kawałek imbiru (3 cm), natka pietruszki, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę i piersi oczyścić, wrzucić do garnka, dodać kawałek wołowinki, zalać 3 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. W trakcie obieramy cebulę, kroimy na dwie połówki, przypalamy, wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godz. Jeżeli komuś przeszkadza wydzielona w trakcie gotowania szumowina, to usunąć (ja osobiście zostawiam ). Z otrzymanego wywaru wyjmujemy warzywa i mięso, marchew kroimy w plasterki, piersi kurczaka kroimy na kawałki grubości 1 cm i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy obrany czosnek i imbir, gotujemy jeszcze 30 min. Jajko ubijamy w miseczce, dodajemy 1/2 szklanki wywaru, mieszamy i wlewamy do wrzącego garnka (jajko powinno się "zwarzyć" w garnku tworząc coś na wzór posiekanego makaronu). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.
Jak podawać?
Podawać ze szczyptą natki pietruszki.
Uwagi:
Smacznego. Czekam na recenzję i cenne uwagi.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Autor | Gregor |