Rosół po arabsku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

6 piersi kurczaka (pojedyncze), 20 dag wołowiny (najlepiej z kością), 1 pęczek włoszczyzny, 1 cebula, 1 jajko, 3 ząbki czosnku, 1 kawałek imbiru (3 cm), natka pietruszki, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Włoszczyznę i piersi oczyścić, wrzucić do garnka, dodać kawałek wołowinki, zalać 3 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. W trakcie obieramy cebulę, kroimy na dwie połówki, przypalamy, wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 1,5 godz. Jeżeli komuś przeszkadza wydzielona w trakcie gotowania szumowina, to usunąć (ja osobiście zostawiam ). Z otrzymanego wywaru wyjmujemy warzywa i mięso, marchew kroimy w plasterki, piersi kurczaka kroimy na kawałki grubości 1 cm i wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy obrany czosnek i imbir, gotujemy jeszcze 30 min. Jajko ubijamy w miseczce, dodajemy 1/2 szklanki wywaru, mieszamy i wlewamy do wrzącego garnka (jajko powinno się "zwarzyć" w garnku tworząc coś na wzór posiekanego makaronu). Na koniec solimy i pieprzymy do smaku.

Jak podawać?

Podawać ze szczyptą natki pietruszki.

Uwagi:

Smacznego. Czekam na recenzję i cenne uwagi.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
AutorGregor

Rosół po arabsku: Podobne przepisy

Rosół po arabsku: wypróbuj również

Kuchnia arabska

... niewyjaśnionego uprzedzenia rezygnujemy z poznania tej niezwykłej i bogatej tradycji nie tylko kulinarnej, ale także kulturalnej. Działa to wyłącznie na naszą niekorzyść, bowiem kuchnia arabska ... poprzez dodanie do nich jakiegoś niezwykłego ...

dawno temu

Jak ugotować rosół?

... Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... , ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz ... w poniższym artykule, zawierającym ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę ... z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której ...

dawno temu

Zupy na rosole

... Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza ... pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które ...

dawno temu

Poranek po arabsku, czyli jak wygląda śniadanie na wschodzie

... nie pozbyć się liści. Całość zalewamy zimną wodą i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień pod rondelkiem, dodajemy dużo cukru (tak, herbata arabska to ulepek) i gotujemy przez pół ... godziny. Na sam koniec, tuż przed ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ... się w rękawiczki? A może nie powinny ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ... ze zbierającymi się na powierzchni rosołu "szumowinami"? ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub ...

dawno temu

Tabbouleh z 1500 kg pomidorów

...   Tabbouleh to charakterystyczna dla kuchni arabskiej sałatka, której głównymi składnikami jest kuskus (lub bulgur) oraz pomidory. Bywa nazywany również sałatką libańską i to właśnie w Libanie, pobito rekord świata w ilości przygotowanego ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... pewnością daniem, którego nie przygotujemy jak ...

dawno temu

Jak zrobić herbatę z miętą?

... Herbata z miętą, zwana też arabską herbatą to napój, którego powinnaś koniecznie spróbować. Jest doskonała zwłaszcza w upalne dni. Orzeźwia, dodaje energii i odświeża. Jej przygotowanie ... mięty12 migdałów4-6 łyżeczek cukru Krok 1 Zetrzyj ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? Przekonaj się, że jego uzyskanie wcale nie jest trudne. ... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? ...

dawno temu

Bliny rosyjskie - przepis

... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo apietita! ... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo ...

dawno temu

Powiązane Tematy