Składniki:
- koniecznie musi być dodane wołowe mięso, najlepiej szponder (około 60 dag),
- 1/2 kg żeberek wieprzowych,
- 5 skrzydełek z kurczaka,
- 4 marchewki,
- 1 pietrucha,
- 1 seler,
- 2-3 kostki bulionu drobiowego knorr,
- trochę pora,
- koncentrat pomidorowy w słoiczku i jeden mały w puszce (najlepiej łowickie),
- śmietana rzadka.
Jak przyrządzić?
Gotuję wywar z miesa i warzyw na wolnym ogniu (wywar około 3, 4 litrów) W trakcie dodaję kostki rosołwe. Wywar gotuje się około 1,5 do 2 godz w zależności od miękkości wołowego. Potem wyjmuję warzywa (przydadzą się na sałątkę jarzynową). Wkłądam koncentrat, mieszam aż sie rozpuśi i zalewam śmietaną. Najpierw trzeba ją zahartować. Do miski wlać śmietanę i kilka łyżek zupy po czym dobrze rozmieszać i wlać do całości. Nie zaprawiam mąką, bo po co. Taka lepsza zaprawa!
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z kluskami swojej roboty, makaronem świderki lub ryżem. Polecam ten przepis. Na pewno każdy będzie paluchy lizał.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | sporo |
Autor | Lidia |