Zupa mongolska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- groch 0,5 kg,
- piersi z kurczaka 6 szt.,
- marchew - 3 duże,
- seler - 2 duże,
- cebula 4 szt.,
- pora 1 szt.,
- pomidory 2 kg,
- 1 litr śmietany 30 proc.,
- sól,
- pieprz,
- wegeta,
- chili,
- imbir,
- olej.

Jak przyrządzić?

Groch namoczyc,ugotowac w ok.6l wody do sredniej miekkosci. Warzywa pokroic w cienkie paski, cebule w kostke i przesmazyc na patelni. Wrzucic do garnka piersi, ugotowac dodajac sol, wegete i pieprz. Do calosci wrzucic podduszone warzywa, ugotowane piersi wyciagnac i pokroic w kostke, dodac pokrojone w gruba kostke pomidory gotowac 10 min., zaciagnac śmietana i dodac piersi i pokrojona pore. Doprawic do smaku sola wegeta, chili, imbirem i pieprzem.

Jak podawać?

Na gorąco.

Uwagi:

Zupa lekko pikantna o lekkim orientalnym smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Porcjeok. 30
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt30 zł
Autorwojtas

Zupa mongolska: Podobne przepisy

Zupa mongolska: wypróbuj również

Powiązane Tematy