Składniki:
- groch 0,5 kg,
- piersi z kurczaka 6 szt.,
- marchew - 3 duże,
- seler - 2 duże,
- cebula 4 szt.,
- pora 1 szt.,
- pomidory 2 kg,
- 1 litr śmietany 30 proc.,
- sól,
- pieprz,
- wegeta,
- chili,
- imbir,
- olej.
Jak przyrządzić?
Groch namoczyc,ugotowac w ok.6l wody do sredniej miekkosci. Warzywa pokroic w cienkie paski, cebule w kostke i przesmazyc na patelni. Wrzucic do garnka piersi, ugotowac dodajac sol, wegete i pieprz. Do calosci wrzucic podduszone warzywa, ugotowane piersi wyciagnac i pokroic w kostke, dodac pokrojone w gruba kostke pomidory gotowac 10 min., zaciagnac śmietana i dodac piersi i pokrojona pore. Doprawic do smaku sola wegeta, chili, imbirem i pieprzem.
Jak podawać?
Na gorąco.
Uwagi:
Zupa lekko pikantna o lekkim orientalnym smaku.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ok. 30 |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | wojtas |