Składniki:
- 500 g szpinaku świeżego,
- 300 g serka białego typu "Bieluch",
- 4 jajka,
- 1 szkl. mleka,
- 8 łyżeczek kaszy manny,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz,
- gałka muszkatałowa najlepiej w całości (potrzebujemy 1/4 kulki).
Jak przyrządzić?
Kasze mannę należy wymieszać z małą ilością mleka, tak żeby zwilgotniała. Jajka miksujemy z serem. Szpinka podsmażamy przez 2 minuty na rozgrzanej patelnii następnie dodajemy do zmiksowanych jajek z serem, miksujemy to, dodajemy mleko, kasze mannę, sól, pieprz, startą gałke muszkatałową, wszytko razem miksujemy. Foremke keksową (ok. 25 cm) smarujemy tłuszczem i opruszamy bułka tartą, wlewamy mase szpinakowąWkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni, pieczemy przez 1 h.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Jak podawać?
Można podawć pasztet na ciepło lub na zimno, kroimy w plastry. Proponuje do paszetu sos "tzatziki": starty zielony ogórek, 1 Bieluch, 1 kubek jogurtu, 5 zmiażdżonych ząbków czosnku,sól, pieprz, wszytko razem wymieszać.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | abelia |