Składniki:
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- 1 brokuł,
- sok z cytryny,
- 3 steki wołowe (można dodać do tego także rybę: mintaj, flądra),
- vegeta,
- pieprz cayenne,
- curry,
- papryka słodka i ostra,
- przyprawa do kurczaka (ilość przypraw wg uznania),
- koncentrat pomidorowy.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywa kroimy w kostke.Do zimnej wody (1/2 litra) wkładamy ubite, pokrojone i przypawione wcześniej steki wołowe (lub/wraz z ryba); doprowadzamy to do wrzenia. Po 2 min. gotowania dodajemy pokrojone warzywa (oprócz brokułu i ananasa, one na końcu). Znowu wszystko gotujemy, aż mięso i warzywa będą dosyć miękkie, zaczynamy dodawać przypawy (ilość wg uznania). Wrzucamy pokrojonego ananasa i brokuł. Gotujemy jakiś czas, po czym dodajemy trochę soku z cytryny i pół słoiczka koncentratu pomidorowego, w zależności czy chcemy, aby potrawa była gęsta lub bardziej rzadka. Wszystko gotujemy jeszcze ok. 2 min.
Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | mało |
Autor | Monika |