Składniki:
- 2 równej dlugosci i grubosci baklazany,
- mieso mielone,
- sól,
- pieprz czarny mielony,
- bulka tarta,
- olej do smazenia,
- wino wytrawne biale,
- woda,
- czosnek.
Jak przyrządzić?
Baklazany umyc przekroic na 2 równe polówki,srodki wydrazyc lyzeczka,zostawiajac troche miazszu.Mieso wymieszac ze zmielonymi srodkami z baklazanu, przepuszczonym przez praske czosnkiem, sola i pieprzem.Nakladac w srodek baklazanów do wyrównania z wysokoscia warzywa.Posypac wierzch równimiernie bulka tarta i przyklepac.Smażyc nadzieniem do dolu na zloty kolor,odwrócic podlac winem,gdy wyparuje alkohol dodac wody,przykryc i dusic do miekkosci baklazanów.
Potrzebne przybory:
Deseczka, nóz, lyzeczka, patelnia, ew. nitka do zwiazania.
Jak podawać?
Na cieplo z ziemniaczkami w calosci polana wlasnym sosikiem.
Uwagi:
Dla smakoszy sera przed koncem duszenia posypac obficie serkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | bardzo trudny |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Autor | noa |