Składniki:
7 jaj (ugotowanych na twardo, następnie żółtka i białko oddzielone od siebie),
4 ogórki kiszone (starte na tarce na dużych oczkach i odcedzone),
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (odcedzone),
2 cebule (drobno pokrojone w kosteczkę),
ser żółty (starty na tarce na dużych oczkach),
1 duży jogurt naturalny,
pieprz, sól, majonez
Jak przyrządzić?
Najpierw przygotować sos: do jogurtu proszę dodać 3 łyżki majonezu, sól i pieprz i wymieszać. Do szklanej miski najpierw potrzeć białko na tarce o dużych oczkach, polać tę warstwę delikatnie sosem, następnie dodajemy warstwę startych ogórków i również polewamy sosem, potem nakładamy warstwę tuńczyka, polewamy sosem. Następnie nakładamy cebulkę, polewamy sosem, nakładamy ser i również polewamy sosem i na sam koiec trzemy same żółtka na tarce o małych oczkach. Nie polewamy sosem.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, tarka, miska szklana
Uwagi:
Sałatka jest przepyszna i polecam na imprezki. W szklanej misce pięknie prezentują się warstwy tejże sałatki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | bardzo trudny |
Autor | dzidka |