Składniki:
Składniki dla 2 osób:
2 kawałki schabu po 15 dag,
6 szt. szparagów,
2 plasterki sera,
6 plasterków pomidora.
Sos:
2 żółtka, estragon, ocet winny, sól, pieprz, czosnek, musztarda, olej.
Jak przyrządzić?
Schab rozbić, doprawić, położyć plaster sera, na ser szparagi. Wszystko zwinąć w rulonik, związać, aby się nie otworzył. Usmażyć i położyć na zrumienionych i posypanych bazylią pomidorach, na koniec na mięso polewamy sos.Sos:Żółtka wbić do garnka, wsypać pół łyżeczki estragonu (wcześniej estragon zalewamy octem i wkładamy do mikrofali, aby ocet odparował), odrobinę soli, pieprzu, musztardy, czosnek. Wkładamy garnek do drugiego garnka, gdzie znajduje się gorąca woda. Gdy już włożyliśmy garnek z zółtkami, mieszamy i powoli wlewamy olej (coś podobnego jak produkcja majonezu). Gdy sos zgęstnieje, polewamy mięso.
Jak podawać?
Podawać z ziemniakami smażonymi z kminkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | LOKEN |