Składniki:
3/4 szklanki wody,
1 margaryna,
2 szklanki cukru,
4 łyżki kakao (ciemne gorzkie),
4 jajka,
mały proszek do pieczynia,
2 szklanki mąki
Jak przyrządzić?
Wodę, margarynę, cukier i kakao zagotować. Z masy, jaka wyszła, odlać pół szklanki, a resztę ostudzić.Do ostudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy ok. 5 min. Następnie dodajemy proszek i mąkę, powoli, na małych obrotach miksujemy ok. 10 min.Wylewamy na blaszkę pokrytą margaryną i bułką tartą bądź kaszą manną.Pieczemy ok. 40 min, żeby ciasto odeszło od blachy.Wyciągamy i polewamy masą, jaką wcześniej odlaliśmy. Można posypać wiórkami kokosowymi.
Potrzebne przybory:
mikser
Uwagi:
Masa musi być wystudzona, żeby wbić jajka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 32 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | limonka |