Składniki:
1 kg dorsza,
3 łyżki mąki,
olej,
4 marchewki,
1 mały seler,
2 pietruszki,
5 cebul,
1 koncentrat pomidorowy,
sól, pieprz, liść laurowy,
cukier, kwasek cytrynowy,
papryka mielona
Jak przyrządzić?
Rybę umyć, podzielić na porcje, skropić kwaskiem cytrynowym i odstawić na pół godziny. Obtoczyć w mące, kłaść na silnie rozgrzany olej i smażyć na jasnożółty kolor. Marchew, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w paski. Rozdrobione warzywa udusić na pozostałym oleju z niewielkim dodatkiem wody. Dodać do nich koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Przygotowanym sosem zalać rybę i jeszcze raz poddusić.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Monaura |