Składniki:
Dwie pszenne bułki pokrojone w kostkę, 30 dag mąki, 1 szklanka mleka, drożdże 3/4 kostki, 1 jajko, masło.
Jak przyrządzić?
Masło rozgrzewamy na patelni i rumienimy pieczywo drobno pokrojone w kostkę.Tymczasem w misce mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkiem, solą i ugniatamy ciasto.Ciasto ma być dość gęste, ale odklejać się swobodnie od dłoni. Dodajemy bułki zrumienione na maśle i ponownie zagniatamy.Posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.Po 20-30 min deskę posypujemy mąką i ciasto wykładamy na deske.Formujemy wałek nieco mniejszy niż garnek, w którym będziemy gotować, gdyż ciasto jeszcze trochę urośnie.Knedel wrzucamy do wody i gotujemy około 20 min, co jakiś czas obracając go w wodzie.Następnie wyławiamy knedel, kroimy w plastry, po godzinie podsmażamy je na maśle.
Jak podawać?
Z gulaszem mięsnym.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | kiki1991 |