Czeskie knedliki - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Dwie pszenne bułki pokrojone w kostkę, 30 dag mąki, 1 szklanka mleka, drożdże 3/4 kostki, 1 jajko, masło.

Jak przyrządzić?

Masło rozgrzewamy na patelni i rumienimy pieczywo drobno pokrojone w kostkę.Tymczasem w misce mąkę mieszamy z mlekiem, drożdżami, jajkiem, solą i ugniatamy ciasto.Ciasto ma być dość gęste, ale odklejać się swobodnie od dłoni. Dodajemy bułki zrumienione na maśle i ponownie zagniatamy.Posypujemy mąką, przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.Po 20-30 min deskę posypujemy mąką i ciasto wykładamy na deske.Formujemy wałek nieco mniejszy niż garnek, w którym będziemy gotować, gdyż ciasto jeszcze trochę urośnie.Knedel wrzucamy do wody i gotujemy około 20 min, co jakiś czas obracając go w wodzie.Następnie wyławiamy knedel, kroimy w plastry, po godzinie podsmażamy je na maśle.

Jak podawać?

Z gulaszem mięsnym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćśredni
Autorkiki1991

Czeskie knedliki: Podobne przepisy

Czeskie knedliki: wypróbuj również

Powiązane Tematy