Składniki:
4 kg ogórków, 0,5 kg cebuli, 9 szkl. wody, 0,5 szkl. soli.
Zalewa:
2 szkl. octu, 4 szkl. wody, 3 szkl. cukru, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka gorczycy, liść laurowy, 1 łyżeczka przyprawy na grilla, liść selera, koper na dno słoików
Jak przyrządzić?
Ogórki pokroić na koreczki grubości 2,5 cm, cebulę pokroić w plasterki i włożyć składniki do solanki z wody i soli (9 szkl. wody + 1/2 szkl. soli). Moczyć 3 godziny.W międzyczasie przygotować zalewę - zagotować.Dno słoików wyłożyć liśćmi selera i koprem, wkładać koreczki, zalac zalewą i pasteryzować 20 min.
Uwagi:
Polecam, koreczki są naprawdę pyszne, zarówno do kanapek, jak i (a może przede wszystkim) jako przystawka.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |