Składniki:
Ciasto spód: 500 g mąki, 250 g cukru pudru, kostka masła lub margaryny, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 torebka cukru waniliowego.
Wypełnienie:
200 g cukru pudru, 4 białka, 150 g mieszanki posiekanych orzechów włoskich i migdałów, 3 łyżki dżemu morelowego, polewa czekoladowa
Jak przyrządzić?
Z mąki, cukru, masła i żółtek zagnieść ciasto, dodając proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i zagnieść. Jedną białą i ciemną część włożyć do zamrażarki, a trzecią część do lodówki.Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze ubijać.Na wysmarowaną blachę ułożyć jedną część białego ciasta, posmarować dżemem, wyłożyć połowę piany, posypać 2/3 orzechów. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ciemne ciasto, wyłożyć na nie resztę piany, po czym zetrzeć na tarce białe ciasto.Piec 40-50 min w temp. 200 stopni.Ostudzone ciasto polać polewą.
Uwagi:
Ciasto wydaje się skomplikowane, ale zapewniam, że tak nie jest. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Polecam!!!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | mariola-pychotka |