Składniki:
500 g mięsa mielonego (pół na pół wołowego i wieprzowego),
1 namoczona i odciśnięta bułeczka, 1 jajko, 1 drobno posiekana cebula, 4 drobno posiekane filety z sardeli, świeżo zmielony pieprz, 1/2 l wody, 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu.
Sos:
30 g masła lub margaryny, 30 g mąki, 1 mały słoiczek kaparów, sok z 1/2 cytryny, 1 żółtko, szczypta cukru, 1 łyżka skondensowanego mleka, sól.
Jak przyrządzić?
Mięso, bułeczkę, jajko, cebulę i filety z sardeli wyrobić na jednolitą masę, przyprawić do smaku pieprzem i solą, uformować 8 okrągłych klopsików. Klopsiki gotować na parze 15 minut na wolnym ogniu. W małym naczyniu rozpuścić masło lub margarynę, dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor, stale mieszając. Podlać wywarem z klopsików (1/2 l wody, liść laurowy, druga cebula i ziarna pieprzu), dodać kapary z ich naturalnym sokiem, zagotować. Zgasić ogień. Sos doprawić żółtkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem na winny smak. Na samym końcu dodać mleko skondensowane i wymieszać z sosem. Klopsiki polać gorącym sosem. Inny wariant:Sos będzie miał jeszcze pikantniejszy smak, jeżeli w miejsze mleka skondensowanego połączymy go z 1/8 l śmietany kwaśnej, 3 łyżkami słodkiej śmietany i 1 kieliszkiem białego wina. Smacznego!
Jak podawać?
Klopsiki królewskie podawać z ziemniakami gotowanymi lub ryżem, latem z mizerią, zaś zimą z buraczkami.
Uwagi:
Potrawa bardzo smaczna, lekkostrawna, można podawać dzieciom, zmieniając mizerię na ugotowaną marchewkę.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | około 450 kcal |
Autor | JAGODA |