Składniki:
Makaron muszle - conchiglioni (opakowanie),
250 g sera mascarpone,
4 pomidory,
400 g mięsa z krabów,
5 ząbkow czosnku,
cebula,
250 g brokułów,
szczypiorek,
starty swieży parmezan,
masło,
pieczarki,
rukola,
pieprz, sól, delicat czerwony
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować wg przepisu al dente.Przygotowanie sosu:ser mascarpone dać na patelnię, rozpuszczać na małym ogniu, dodać pokrojone w kostkę pomidory (najlepiej sparzone bez skórek), posiekany szczypiorek i pokrojony czosnek, trochę pieprzu do smaku. Gotować kilka minut, aż ser się roztopi i zrobi się sos.Nadzienie makaronu:ugotować brokuły, posiekać,dodać rozdrobnione mięso krabów,drobno posiekaną, usmażoną cebulę,ok. 1,5 łyżki roztopionego masła,pieprz do smaku.Wymieszać wszystkie składniki.Ugotowany makaron delikatnie odcedzić, nadziewać farszem, układać w żaroodpornym, wysmarowanym masłem naczyniu, na koniec posypać startym grubo parmezanem wg uznania.Piec ok. 25-30 min w 180 st.Umytą osuszoną rukolę rozłożyć na duże talerze, uformować w wieniec.Pieczarki grubo pokrojone podsmażyć na maśle z dodatkiem delicatu.Rozłożyć na rukoli, polać sosem z masła i delicatu (dekoracyjnie).W środek nałożyć upieczone muszle.
Uwagi:
Wyśmienite danie na proszone kolacje i ogólnie, dla miłośników włoszczyzny i nie tylko...
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4-5 |
Autor | Alutka |