Boczek gotowany na parze

Przepis kulinarny

Składniki:

800 g chudego, surowego boczku,
1 główka sałaty,
100 g mielonego ryżu.
Marynata:
2 łyżki miodu płynnego,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki wódki.

Jak przyrządzić?

Boczek opłukać w zimnej wodzie, po czym osuszyć. Pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, a te w kwadraty o boku 4 cm. Wszystkie składniki marynaty starannie wymieszać ze sobą. W mieszaninie tej marynować mięso przez 30 min. Sałatę umyć, osączyć i podzielić na pojedyncze listki. Na rozgrzanej silnie patelni zrumienić (bez tłuszczu) mielony ryż. Panierować w nim kawałki boczku. Siatkę do gotowania na parze wyłożyć liśćmi sałaty. Na nich układać panierowane kawałki boczku. Gotować na parze przez ok. 2 godz.

Jak podawać?

Podawać na gorąco, razem z liśćmi sałaty, na których boczek się gotował.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Kalorycznośćśrednia
AutorHanna

Boczek gotowany na parze: Podobne przepisy

Boczek gotowany na parze: wypróbuj również

Powiązane Tematy