Składniki:
0,5 l kremówki,
10 lub 14 jaj,
2 lub 3 budynie waniliowe,
1,25 kg lub 1,5 kg twarogu półtłustego,
2 szkl. cukru.
Ciasto do sernika:
2 jaja,
0,5 szkl. cukru,
0,5 koski Kasi,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
0,5 szkl. mąki,
1 szkl. mąki ziemniaczanej
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z cukrem do puszystej masy, dodać stopniowo twaróg i budynie. Po wymieszaniu dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Następnie dodać ubitą na sztywno kremówkę i również delikatnie wymieszać. Wszystko wlać na blachę i piec w temp. 180 st. około 1,5 godziny.Uwaga:masy jest bardzo dużo i dlatego należy wszystko mieszać w dużym naczyniu. Nie należy się martwić, że po upieczeniu placek wśrodku wygląda niedopieczony. Gdy wystygnie, będzie dobry.Ciasto na sernik:wszystko razem wymieszać i połączyć i wyłożyć na wysmarowaną blachę,na to położyć masę serową.
Uwagi:
Życzę wszystkim smacznego!Mówię wam, sernik paluszki lizać.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Autor | DOROTA |