Składniki:
1 filet z halibuta, 1 marchew, sok z połówki cytryny, pęczek zielonej pietruszki, pęczek koperku, łyżeczka przyprawy jarzynka, łyżka odtłuszczonej śmietanki do zup, 1/2 szklanki ryżu.
Jak przyrządzić?
Do parowaru wkładamy ryż w pojemnik na ryż, a w drugie naczynie umyty filet z halibuta, marchew, pietruszkę, koper i posypujemy wszystko przyprawą jarzynka - gotujemy, zaprogramowując czas gotowania na ok. 20 min. Następnie do wysokiego pojemnika od blendera wlewamy soki zebrane na tacce, sok z połówki cytryny i uparowane warzywa, miksujemy, dolewając gorącą wodę - ok. 3 szklanek, a na końcu dodajemy śmietankę do zup. Następnie od razu wykładamy na głębokie talerze po 3 łyżki uparowanego ryżu i zalewamy gorącym wywarem.
Potrzebne przybory:
Dobrze mieć parowar i blender, ale niekoniecznie:)
Jak podawać?
W ładnych talerzach głębokich i można ozdobić boki talerza plastrami cytryny.
Uwagi:
Potrawa jest bardzo lekkostrawna, pyszna i jednocześnie pożywna:)
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | bmacieja |