Składniki:
filety z łososia,
kapusta pekińska,
sól,
pieprz.
Sos:
ok. 4 łyżek oleju,
1 łyżka sosu tabasco lub innego pikantnego,
może być garstka posiekanej natki kolendry,
troszkę soku z limonki lub cytryny,
sól
Jak przyrządzić?
W naczyniu do gotowania na parze umieszczamy posiekane dość grubo liście kapusty pekińskiej (5 x 5 cm) i na niej filety z łososia, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze aż do momentu, kiedy łosoś będzie ugotowany, ale kapusta pozostanie lekko chrupka. W tym czasie przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Układamy na talerzu kapustę i na niej łososia, wszystko polewamy dwiema łyżkami przygotowanego sosu. Smacznego
Jak podawać?
Potrawę podajmey na talerzu, polewając łososia sosem.
Uwagi:
Łosoś z kapustą trochę mogą być mdłe, ale dzięki dosyć ostremu sosowi jest super.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dowolnie |
Autor | Monika |