Składniki:
1,2 kg różnych warzyw, np marchewki, fasolki szparagowej, kalafiora, groszku zielonego i kukurydzy,
2 jajka,
2 łyżki masła.
Sos:
4 zółtka, cytryna, pęczek koperku, 10 dag masła, sól i pieprz
Jak przyrządzić?
Umyte warzywa obrać i pokroić w słupki, a następnie ugotować na półtwardo, najlepiej na parze.Jedno jajko ugotować na twardo.Sos:Żółtko ubić w gorącej kąpieli wodnej, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać masło i czekać, aż sos zgęstnieje, następnie dodać posiekany koper.
Jak podawać?
Ugotowane warzywa obłozyć masłem i posiekanym w ósemki jajkiem. Sos podawać osobno do polewania warzyw.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Autor | meerkatka |