Składniki:
1 opakowanie penne,
3 łyżki masła,
1 łyżka drobno pokrojonej szałwii lub łyżeczka suszonej (pokruszonej),
1 szklanka pełnotłustego mleka,
6 dag pokrojonego sera gorgonzola,
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,
odrobina sera parmezan/gran padano
Jak przyrządzić?
Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie.Kiedy pasta będzie się gotować, rozgrzać masło w wysokim rondlu.Podsmażyć szałwię, cały czas mieszając (ok. minuty). Dodać mleko orazgorgonzolę, zagotować. Mieszać, dopóki ser się nie rozpuści, a sos nie stanie się gładki (ok. 2 minut). Zmniejszyć ogień, dodać sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową.Odlać pół szklanki wody i odcedzić makaron. Dodać wraz z parmezanem do sosu.Zamieszać. Dodać wodę, jeśli to konieczne. Podawać.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kasjopea |