Składniki:
500 g filetów z morszczuka, 4 marchewki, 2 średnie pietruszki, seler, brokuły, por, kukurydza, bulion warzywny lub rybny, przyprawy: sól, pieprz ziołowy, bazylia, przyprawa do ryby, do ozdoby sałata lodowa, jogurt naturalny, najlepiej light
Jak przyrządzić?
Rybę przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do ryby, pozostawić na około 20 minut. Obrać i umyć warzywa: marchewkę, por, seler i pietruszkę. Pokroić najlepiej w zapałkę, może też być gruba kostka, brokuły rozdzielić. Wszystkie warzywa gotować na parze, dopóki nie zmiękną. W tym czasie przygotować bulion i zagotować go, do wrzącego bulionu delikatnie włożyć rybę, po około 5 min skręcić gaz i pozostawić pod przykryciem. Zanim ryba i warzywa zmiękną, warto przygotować sos. Jogurt naturalny przyprawić solą, pieprzem ziołowym i bazylią, wszystko starannie wymieszać. Na półmisku ułożyć liście sałaty, na sałatę delikatnie wyłożyć filet z ryby, obok wyłożyć warzywa, wszystko delikatnie posolić, jeżeli będzie taka potrzeba i polać sosem do smaku.
Jak podawać?
Można podać z ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niska |
Autor | maria |