Warzywa gotowane na parze - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

młoda marchewka, groszek, pietruszka, seler, kalafior, brokuły

Jak przyrządzić?

Warzywa umyć i obrać, pokroić w małe słupki lub talarki, w przypadku kalafiora i brokułów wykroić odpowiednie wielkości kawałki, wstawić do garnczka specjalnie przygotowanego do gotowania na parze, następnie gotować aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Potrzebne przybory:

specjalny garnczek do gotowania na parze lub zwykła gaza obwiązana wokół garnczka, na której kładziemy warzywa.

Jak podawać?

Podawać w miseczce z niewielką ilością wody, przyprawić odpowiednio solą, pieprzem lub maggi.

Uwagi:

Rewelacja niepowtarzalny smak. Gdy pierwszy raz to zjadłam, poczułam się jak w niebie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcjew zalezności od ilości obranych warzyw
Kalorycznośćniska`
Przybliżony koszt10 zł
Autorlambera

Warzywa gotowane na parze: Podobne przepisy

Warzywa gotowane na parze: wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki - zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, gotowanych

... Pieczone ziemniaki to rewelacyjny dodatek do obiadu. Można je podawać zamiennie z gotowanymi ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem. Mogą być samodzielną przekąską, świetnie smakują także pieczone z ogniska. Jak zrobić pieczone ziemniaki? Czym ...

2 miesiące temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Warzywa na parze - przepis

... Warzywa na parze to wyjątkowo zdrowy obiad. Oczywiście warto, by był także smaczny, a w tym pomoże sos koperkowy lub sos szczypiorkowy, w zależności od upodobań. Jak przygotować pełnowartościowy posiłek i się przy tym nie napracować. Oto przepis ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... , podczas gdy te ugotowane na parze tylko o 6% mniej .Natomiast straty witaminy C przy gotowaniu w wodzie sięgają 70% , a na parze jedynie 40%. Warzywa gotowane na parze w zasadzie nie potrzebują ... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Na lato dobre na parze

... na parze. Obiad w 30 minut jest już gotowy. Filet z kurczaka z warzywami Pokrój filet w plastry, lub na mniejsze kawałki. Przypraw dowolną kompozycją ziół. Skorzystaj z dobrodziejstw lata i wybierz ... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, ...

dawno temu

Karp i slow food idą w parze!

... smakowanie. Dietetycy są zgodni – to właśnie potrawy gotowane i duszone zawierają najmniej tłuszczu, są najzdrowsze i przy tym najsmaczniejsze. Wbrew pozorom smażenie nie sprzyja doznaniom smakowym ... zrezygnować z typowo polskiej tradycji ...

11 miesięcy temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Co na śniadanie – 5 przepisów na dobry początek dnia

... , przyrządzane na bazie warzyw i jajek, z dodatkiem antybakteryjnego czosnku i cebuli. Nie rezygnuj z kasz i płatków – podawaj je z miodem, orzechami i owocami (również mrożonymi). W chłodne poranki sięgaj ... Frittata – włoski przysmak na dobry ...

wczoraj

Gotowanie ziemniaków

... dostarczają nam raczej wiele zbędnych kalorii. Gotowanie ziemniaków na parze Czas przygotowania to około 15 minut. Ziemniaki należy w tym przypadku obrać i pokroić na cząstki, a następnie umieścić nad wrzącą wodą w naczyniu z dziurkami. ... , że ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... można wykonać na kilka sposobów. Zamiast ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni ... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... , gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo ...

dawno temu

Powiązane Tematy