Warzywa gotowane na parze - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

młoda marchewka, groszek, pietruszka, seler, kalafior, brokuły

Jak przyrządzić?

Warzywa umyć i obrać, pokroić w małe słupki lub talarki, w przypadku kalafiora i brokułów wykroić odpowiednie wielkości kawałki, wstawić do garnczka specjalnie przygotowanego do gotowania na parze, następnie gotować aż do uzyskania odpowiedniej miękkości.

Potrzebne przybory:

specjalny garnczek do gotowania na parze lub zwykła gaza obwiązana wokół garnczka, na której kładziemy warzywa.

Jak podawać?

Podawać w miseczce z niewielką ilością wody, przyprawić odpowiednio solą, pieprzem lub maggi.

Uwagi:

Rewelacja niepowtarzalny smak. Gdy pierwszy raz to zjadłam, poczułam się jak w niebie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcjew zalezności od ilości obranych warzyw
Kalorycznośćniska`
Przybliżony koszt10 zł
Autorlambera

Warzywa gotowane na parze: Podobne przepisy

Warzywa gotowane na parze: wypróbuj również

Jak gotować na parze?

... na nowo niektóre dobrze znane potrawy. Zwolennicy gotowania na parze twierdzą ponadto, że dania przyrządzone w ten sposób posiadają całe bogactwo smaku, które jest znacznie mniej uboższe po upieczeniu ... albo usmażeniu. Warto zatem choćby dla ...

dawno temu

Gotowanie na parze – dlaczego warto?

... Gotowanie na parze jest coraz bardziej popularne. I nic dziwnego – potrawy przyrządzane w parowacze nie tylko są zdrowsze, ale i smakują o niebo lepiej niż smażone czy duszone. Dlaczego warto gotować ... na parze? Jakie korzyści z takiej kuchni ...

dawno temu

Co to jest związek kohabitacyjny? Czym różni się od konkubinatu?

... Związek kohabitacyjny to relacja, którą bardzo często wybierają polskie pary. Dotyczy to zarówno osób młodych, jak i tych po przejściach. Zazwyczaj o związku kohabitacyjnym mówi się, że jest formą ... tzw. małżeństwa bez papierka, ponieważ nie ...

tydzień temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Ryba na parze, czyli danie z parowaru

... najbliższych. Przepisy na parowar nie są zbyt skomplikowane, więc naprawdę warto w niego zainwestować i skrócić czas gotowania o połowę. Zacznijmy od czegoś prostego. Co powiecie na rybę na parze z ziemniaczkami, cukinią i aromatycznymi ziołami? ...

dawno temu

Jajecznica na parze

... Gotowanie na parze to jeden z najzdrowszych sposobów przyrządzania potraw, gdyż gotując w parowarze lub kąpieli wodnej zachowujemy większość składników odżywczych produktów. Dziś przepis na jajecznicę, oczywiście przyrządzoną na parze. ... ...

dawno temu

Warzywa na parze - przepis

... Warzywa na parze to wyjątkowo zdrowy obiad. Oczywiście warto, by był także smaczny, a w tym pomoże sos koperkowy lub sos szczypiorkowy, w zależności od upodobań. Jak przygotować pełnowartościowy posiłek i się przy tym nie napracować. Oto przepis ...

dawno temu

Warzywa i owoce, które możemy uprawiać na balkonie

... Zanim zdecydujemy się jednak na uprawę warzyw i owoców w doniczkach, oceńmy, czy na naszym balkonie panują sprzyjające warunki. Sadzonki wymagają dużej ilości słońca, regularnego podlewania ... oraz systematycznej pielęgnacji. Do uprawy warzyw i ...

5 miesięcy temu

Na lato dobre na parze

... na parze. Obiad w 30 minut jest już gotowy. Filet z kurczaka z warzywami Pokrój filet w plastry, lub na mniejsze kawałki. Przypraw dowolną kompozycją ziół. Skorzystaj z dobrodziejstw lata i wybierz ... to dania z parownika. Mało roboty, zdrowo, ...

dawno temu

Gotowanie na parze

... , podczas gdy te ugotowane na parze tylko o 6% mniej .Natomiast straty witaminy C przy gotowaniu w wodzie sięgają 70% , a na parze jedynie 40%. Warzywa gotowane na parze w zasadzie nie potrzebują ... 68674 Produkty gotowane na parze zachowują ...

dawno temu

Kluski na parze

... Dieta rocznych dzieci to nie tylko mleczko i kaszki. Możesz podawać maluszkowi już większość produktów. Dziś przepis na lekki i pożywny posiłek - kopytka na parze. Jak je przyrządzić? Przepis poniżej. ... go i rozgnieć. Dodaj łyżkę twarogu, ...

dawno temu

Gotowanie na parze - dlaczego warto kupić parowar?

... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na parze nie przypadnie do gustu? ... , ale nie oszukujmy się, urządzenie ma także wady. Kto nie powinien z niego korzystać, komu gotowanie na ...

dawno temu

Gotowanie ziemniaków

... dostarczają nam raczej wiele zbędnych kalorii. Gotowanie ziemniaków na parze Czas przygotowania to około 15 minut. Ziemniaki należy w tym przypadku obrać i pokroić na cząstki, a następnie umieścić nad wrzącą wodą w naczyniu z dziurkami. ... , że ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... Zazwyczaj dopiero w czasie weekendu mamy chwilę czasu, aby oddać się w pełni swojej pasji. Niewątpliwie jednym ze smaczniejszych zainteresowań jest gotowanie. Wraz z nadejściem wolnych od pracy dni ... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... można wykonać na kilka sposobów. Zamiast ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... , gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... do sałatek, do pieczonych mięs. Podpowiedzi kulinarne. Gotowanie fasoli i nie tylko ...

dawno temu

Powiązane Tematy