Sakiewki z warzywami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

100 g zielonego groszku,
150 g ugotowanych ziemniaków,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 drobno posiekana cebula,
1 łyżka zielonej pasty curry,
sok z 1 cytryny lub limonki,
sos sojowy,
sos chili,
3 łyżki oleju do smarzenia warzyw,
olej do głębokiego smażenia sakiewek,
1 lekko roztrzepane jajko do smarowania ciasta,
10-12 kwadratów ciasta won-ton

Jak przyrządzić?

Ziemniaki kroimy w kosteczkę. W woku podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy ziemniaki i groszek, doprawiamy pastą curry i solą. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy wszystko razem ok. 2 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozmrażamy ciasto won-ton, ale po rozmrożeniu nie pozwalamy mu wyschnąć. Lekko roztrzepane jajko przelewamy do miseczki. Każdy kwadrat ciasta smarujemy pędzelkiem zanurzonym w jaku. Na środku kwadratu kładziemy płaską łyżkę nadzienia i zlepiamy ze sobą rogi ciasta, podnosząc je do góry i tworząc sakiewkę. W woku rozgrzewamy olej, aż zacznie lekko dymić. Wówczas łyżką cedzakową ostrożnie wkładamy do niego gotowe sakiewki i smażymy je 3-4 minuty, żeby nabrały złotego koloru. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące. Na stole obok każdej osoby stawiamy miseczkę z sosem sojowym lub sosem chili i maczamy w nich sakiewki według uznania :)

Jak podawać?

Sposób podania opisałam w sposobie przygotowania portrawy.

Uwagi:

Do przygotowania tych sakiewek najlepiej użyć ciasta typu won-ton. Można je już kupić w polskich delikatesach (w większych miastach). I najlepiej jest użyć świeżego lub mrożonego groszku!!! Ten z puszki nie jest już jędrny i nie ma słodkiego smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Porcje5
AutorPati

Sakiewki z warzywami: Podobne przepisy

Sakiewki z warzywami: wypróbuj również

Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!

... – podaje Foodpanda.pl, portal pozwalający na zamawianie jedzenia online. Tymczasem domowa kuchnia wcale nie musi być pracochłonna. Zapoznaj się z przepisem na sakiewki z grzybami, które z powodzeniem zastąpią wigilijne uszka czy pierogi. ... – ...

dawno temu

Jak gotować warzywa?

... Gotowane warzywa nie muszą stracić wszystkich wartości odżywczych. Trzeba tylko znać kilka kilka prostych sztuczek, które pozwolą zachować witaminy i wydobyć pysznych smak. Jak gotować warzywa? W książce kucharskiej babci znalazłam kilka ...

dawno temu

Warzywa dla dzieci

... kolejności otrzymują owoce i wybrane warzywa, które są bogatym źródłem witamin i wartościowych składników mineralnych. Istotne jest zatem, by już od najmłodszych lat zachęcać dziecko do spożywania warzyw, by mogły one towarzyszyć dzieciom w ich ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?

... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe sięgamy dosyć rzadko, a to błąd. Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe? ... W przeszłości były podstawą żywienia całych narodów. Obecnie po warzywa strączkowe ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Warzywa strączkowe

... Każdy, kto choć trochę interesował się zdrowym odżywianiem i starał się zbilansować swoją dietę, spotkał się z nakazem jedzenia dużej ilości warzyw. Jedzenie tych roślin nie zawsze kojarzy ... się nam jednak z przyjemnością. Samo wspomnienie dań ...

dawno temu

Jak przekonać dziecko do jedzenia warzyw

... Dzieci nie znoszą warzyw i zawsze zostawiają je na talerzu. Argument, że warzywa są zdrowe i wydłużają życie, to marna karta przetargowa dla np. czterolatka. Wyrabianie nawyku jedzenia warzyw ... to szczególnie karkołomne zadanie dla rodziców. ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Pokochaj zielone warzywa

...   Niektóre z warzyw mogą nas odrzucać – wyglądem, zapachem lub smakiem. Do takich warzyw zaliczają się między innymi brokuły, brukselka, groszek nieraz nawet kalafior. Warto jednak je polubić i często jeść, bo dostarczają organizmowi dużo ...

dawno temu

Warzywa pod beszamelem - smaczne i zdrowe

... Zimą musisz dbać o dostarczanie ciału jak największej ilości witamin. Wprawdzie dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony, ale mrożonych mamy pod dostatkiem. Jeśli zastanawiasz się co można z nimi ... zrobić, to wypróbuj przepis na warzywa pod ...

dawno temu

Pięć kiepskich wymówek od jedzenia warzyw

... Mama miała rację – trzeba jeść warzywa, żeby być zdrowym. Ostatnio trochę zaniedbałaś zdrowe nawyki żywieniowe i nie zjadasz swojej dziennej dawki zieleniny? Przedstawiam najczęściej stosowane wymówki od jedzenia warzyw i sposoby, by mimo ...

dawno temu

Jakie warzywa dla niemowląt?

... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy rozwój dziecka wydaje się być niemożliwy. Jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie maluszka z warzywami? ... Warzywa są cennym źródłem witamin i minerałów. Bez nich prawidłowy ...

dawno temu

Jak wybierać owoce i warzywa w zimie?

... Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, gotowanej lub duszonej. Dietetycy szczególnie polecają surówki, świeżo wyciśnięte soki, sałatki owocowe czy zupy. ... 1862207 Choć w supermarketach praktycznie przez cały rok można kupić ...

dawno temu

Warzywa z grilla

... grilla, są pieczone na nim warzywa. W jaki sposób je przygotować? Które z nich sprawdzają się na ruszcie najlepiej? Nie trać okazji i już teraz przeczytaj poniższy artykuł, by poznać odpowiedzi na te i inne pytania. ... grilla, są pieczone na ...

dawno temu

Blanszowanie warzyw

... Ten kulinarny rytuał polega na zanurzeniu owoców lub warzyw na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie umieszczeniu ich w zimnej wodzie. Choć nie każdy o tym pamięta, to taka czynność znacznie ... się przed zamrożeniem danego produktu, ...

dawno temu

Ziemniak - warzywo z historią

... Ziemniak nie jest może najbardziej ekstrawaganckim warzywem. Jednak w naszym kraju wciąż jest najpopularniejszym dodatkiem do dań głównych. Niewiele osób jednak wie, jak ciekawą historią ... kulturę Inków do tego stopnia, że powstawały rzeźby w ...

dawno temu

Polacy jedzą coraz więcej warzyw i owoców

... W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu. Coraz bardziej są świadomi tego, jak ważna ... jest obecność warzyw i owoców w codziennej ...

dawno temu

Jak wprowadzić więcej warzyw do diety?

... i organizm. Jednak czy na co dzień też dbamy o zdrowie? Co powinnyśmy zrobić w tym kierunku? Co znaczy zdrowe odżywianie? Co powinny zawierać zdrowe posiłki? Odpowiedź brzmi: warzywa! ... i organizm. Jednak czy na co dzień też dbamy o zdrowie? ...

dawno temu

Warzywa z ryżem

... chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, dowiesz się, jak zrobić ryż z warzywami po chińsku, a także poznasz ciekawe informacje na temat chińskiej kuchni. ... chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, dowiesz się, jak zrobić ryż z warzywami ...

dawno temu

Ryba w warzywach

... kanapek bądź sałatek. Jednym z nich jest niewątpliwie przepis na rybę w warzywach. Jej przygotowanie nie tylko przyniesie nam dużą dozę kulinarnego spełnienia i relaksu, ale także będzie wyrazem troski ... tych tradycyjnych wydań z łatwością ...

dawno temu

Powiązane Tematy