Składniki:
100 g zielonego groszku,
150 g ugotowanych ziemniaków,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 drobno posiekana cebula,
1 łyżka zielonej pasty curry,
sok z 1 cytryny lub limonki,
sos sojowy,
sos chili,
3 łyżki oleju do smarzenia warzyw,
olej do głębokiego smażenia sakiewek,
1 lekko roztrzepane jajko do smarowania ciasta,
10-12 kwadratów ciasta won-ton
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w kosteczkę. W woku podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy ziemniaki i groszek, doprawiamy pastą curry i solą. Skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy wszystko razem ok. 2 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Rozmrażamy ciasto won-ton, ale po rozmrożeniu nie pozwalamy mu wyschnąć. Lekko roztrzepane jajko przelewamy do miseczki. Każdy kwadrat ciasta smarujemy pędzelkiem zanurzonym w jaku. Na środku kwadratu kładziemy płaską łyżkę nadzienia i zlepiamy ze sobą rogi ciasta, podnosząc je do góry i tworząc sakiewkę. W woku rozgrzewamy olej, aż zacznie lekko dymić. Wówczas łyżką cedzakową ostrożnie wkładamy do niego gotowe sakiewki i smażymy je 3-4 minuty, żeby nabrały złotego koloru. Usmażone układamy na ręczniku papierowym, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące. Na stole obok każdej osoby stawiamy miseczkę z sosem sojowym lub sosem chili i maczamy w nich sakiewki według uznania :)
Jak podawać?
Sposób podania opisałam w sposobie przygotowania portrawy.
Uwagi:
Do przygotowania tych sakiewek najlepiej użyć ciasta typu won-ton. Można je już kupić w polskich delikatesach (w większych miastach). I najlepiej jest użyć świeżego lub mrożonego groszku!!! Ten z puszki nie jest już jędrny i nie ma słodkiego smaku.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Porcje | 5 |
Autor | Pati |