Składniki:
200 g udek lub piersi kurczaka wędzonego (bez skórki), 2–3 łyżki rodzynek, kilka plasterków ananasa z puszki (w zalewie), pół torebki ryżu, 3 łyżki kukurydzy, 2 łyżki zalewy, najlepiej z ananasa, 2-3 łyżki śmietany (najlepiej light), płaska łyżka majonezu, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięsko pokroić w kawałeczki, rodzynki sparzyć, pokroić ananasa (ilość wg uznania), dodać wcześniej ugotowany i ostudzony ryż, dodać odsączoną kukurydzę. Z zalewy, śmietany i majonezu zrobić sos, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką, którą następnie należy wstawić do lodówki. Można zmienić proporcje składników wg upodobań, np. dodać mniej lub więcej kurczaka, więcej lub mniej ryżu. Sporządzając sos, można zrezygnować z majonezu lub ograniczyć śmietanę. Najlepiej robi się na tzw. oko. Tę sałatkę można potraktować jak danie obiadowe lub kolację. Porcja ma ok. 280 kalorii.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 280 |
Autor | madzia |