Składniki:
70 g płatków owsianych,
150 ml bulionu warzywnego,
180 g marchewek,
1 cebula,
1 jajko,
3 łyżki mąki,
1/2 łyżeczki soli ziołowej,
oliwa lub olej do smażenia
Jak przyrządzić?
Płatki zagotować z bulionem, odstawić na 10 minut. Marchewkę drobno zetrzeć. Cebulę drobno posiekać.Płatki, jajko, marchewkę, mąkę i cebulę dokładnie wymieszać. Przyprawić solą ziołową.Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć uformowane z ciasta placki.
Jak podawać?
Podawać z surówką z cukinii. Do placków pasuje pomarańczowy lub śliwkowy sos.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Dorota |