Składniki:
600 g piersi kurczaka, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, 2 pomarańcze, sól i pieprz do smaku, przyprawa typu Warzywko, jogurt naturalny, sałata
Jak przyrządzić?
Pierś kurczaka pokroić na duże kostki około 2 cm x 2 cm, doprawić solą i pieprzem oraz Warzywkiem, pozostawić na około 15 minut. W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Gdy woda będzie wrzała, na garnek położyć sitko o wymiarach garnka, najlepiej metalowe. Do sitka wrzucić piersi kurczaka i przykryć. Piersi będą gotować się na parze około 30 minut. Kiedy zmiękną i staną się białe, wyłączyć gaz, lecz kurczaka nadal pozostawić pod przykryciem. W tym czsie pokroić ananasy, brzoskwinie i pomarańcze w małe kostki, wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerz przybrany sałatą wyłożyć kurczaka, polać go powstałym sosem z owocami.
Jak podawać?
Potrawę podawać najlepiej z ryżem, jest to potrawa dla osób, które lubią eksperymenty w kuchni i nie boją się kontrastów smaku oraz łączenia mięsa i owoców.
Uwagi:
Przy robieniu sosu należy uważać, aby nie dodawać za dużo jogurtu, ma on tylko utrzymać konsystencję owoców, nadmiar jogurtu spowoduje, że sos będzie zbyt kwaśny. Gotując kurczaka na parze moim domowym nieprofesjonalnym sposobem, staram się, by sitko znajdowało się jak najbliżej wody, żeby utrzymać jak najwyższą temp.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | marysia |