Składniki:
szpinak (mrożony lub surowy), ząbek czosnku (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi), pokrojona w kostkę, zeszklona cebula, kostka rosołowa lub Ziarenka Smaku, gotowany biały ryż (1 torebka na 1 kg szpinaku)
Jak przyrządzić?
Szpinak wrzucić na patelnię, dodać zeszkloną wcześniej cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku, kostkę rosołową - dusić 10 minut. Na końcu dodać wcześniej ugotowany ryż i dokładnie wymieszać.Ryż ma za zadanie scalenie szpinakowej masy, tak aby nie przypominały się nam czasy przedszkolnego szpinaku paparajdy :)Przy takiej ilości szpinaku (0,5 kilo, 0,5 torebki ryżu lub 1 kg - 1 torebka) jest prawie niewyczuwalny - traktować go należy jako kolejny składnik szpinakowej potrawy - jak cebulę czy czosnek.
Potrzebne przybory:
patelnia, zgniatarka do czosnku
Jak podawać?
Podawać z duszonymi ziemniaczkami i sadzonym jajem :)Do popicia polecam kefir lub naturalny jogurt.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Autor | gosia&bartek |