Składniki:
Ciasto białe: szklanka mąki, szklanka cukru, 4 jaja, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej, ciepła woda.
Ciasto ciemne: jw. + kakao/wiórki kokosowe, polewa czekoladowa.
Krem: budyń słodzony waniliowy lub śmietankowy, masło.
Jak przyrządzić?
Ciasto białe: cukier (1 szklanka) połączyć z 4 jajkami. Do masy dodać cukier waniliowy - ok. 2 łyżeczek. Mieszać z olejem (8 łyże) i ciepłą wodą (8 łyżek). Na koniec dodać ok. 2 łyżeczek proszku do pieczenia pomieszanego z 1 szklanką mąki. Piec w podłużnym prodiżu nasmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką.Ciasto ciemne: szykować jak jasne + 2 łyżeczki kakao.Ciasta piec ok. 45 minut i po upieczeniu i ostygnięciu kroić jak chleb.Krem: 2 budynie ugotować i jak ostygną, połączyć z masłem (na 1 budyń 1/2 kostki masła). Można dodać cukier, zapach - wedle gustu.Kromkę ciasta ciemnego smarujemy kremem jak masłem i do kremu przykładamy kromkę ciasta jasnego. Tak na przemian łącząc wszystko razem (ciemne + krem + jasne + ciemne + krem + jasne itd.). Wyjdzie ok. metra ciasta, więc rozsądniej będzie podzielić to na dwie części, aby weszło do lodówki. Tak też robimy.Polewę możemy kupić gotową lub zrobić z masła, mleka, cukru i kakao, gotując składniki razem na jednolitą substancję. Posypujemy całość wiórkami kokosowymi dla kontrastu i walorów estetycznch.Ciasto kroimy na ukos. Pierwszy kawałek powinien nam wyjść trójkątny, więc nie jak chleb, ale tak aby wyszła nam zebra przekładana kremem.Mimo wielu składników ciasto jest proste w przygotowaniu i jest niedrogie jak na metr słodkości.
Potrzebne przybory:
prodziż, może być mikser, ale nie musi
Jak podawać?
Można z bitą śmietaną i pokrojonymi owocami (truskawka, kiwi itd.). Wszystko dla estetyki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ok. 20-25 |
Kaloryczność | ? warto |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Beata Katarzyna |