Pierogi tybetańskie - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

750 g mąki,
3/4 szklanki wody,
2 cebule,
kawałek korzenia imbiru - 5 cm,
2-3 ząbki czosnku,
pęczek kolendry,
450 g kapusty,
450 g tofu,
225 g grzybów,
2 łyżki sosu sojowego,
łyżeczka sproszkowanego bulionu warzywnego

Jak przyrządzić?

Ciasto:Makę zmieszać z wodą, dodawać stopniowo wodę i zagniatać ciasto, do czasu aż będzie gładkie. Zagnieść sprężyste ciasto. Gotowe ciasto odłożyć do naczynia z pokrywką na czas przygotowania pozostałych składników. Ciasto nie może wyschnąć, inaczej ciężko będzie je poddać kolejnym stopnim obróbki. Nadzienie:Drobno pokroić cebule, kawałek korzenia imbiru, czosnek, pęczek kolendry, kapustę, tofu, grzyby. Smażyć na patelni na odrobnie oliwy z oliwek. Dodać bulion. Kiedy ciasto i nadzienie są gotowe, można zająć się lepieniem pierożków. Ciasto należy rozwałkować tak, aby nie było ani za cienkie, ani za grube. Ciasto powinno być nieco cieńsze niż dyskietka komputerowa. Z rozwałkowanego ciasta trzeba wykroić krążki za pomocą szklanki lub kubka. Kiedy krążki z ciasta są już gotowe, nadziewa się je farszem i lepi. Można lepić na wiele różnych sposobów: można nadawać im najróżniejsze kształty.Zagotować wodę w dużym garnku do gotowania na parze. Natłuścić lekko powierzchnię naczynia przed włożeniem do niego pierożków, aby nie przylgnęły do metalu. Włożyć do granka tyle, ile tylko się zmieści, należy jednak uważać, aby pierożki się nie dotykały. Włożyć do garnka w momencie, kiedy woda się już gotuje. Gotować na parze przez 10 minut, podawać gorące z dodatkiem sosu sojowego lub ulubionego ostrego sosu, w którym można maczać gotowe już pierożki.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje4
Autorpearl

Pierogi tybetańskie: Podobne przepisy

Pierogi tybetańskie: wypróbuj również

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Czym jest dieta tybetańska?

... Dieta tybetańska – już sama nazwa tej kuracji brzmi groźnie. Choć nie potrafimy tego wyjaśnić, kojarzy nam się z rygorem i trudem w wytrwaniu. I niewiele się mylimy. Dieta ta bowiem jest niemalże ... głodówką. Czy mimo niewątpliwych walorów ta ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... , które z odrobiną wysiłku mogą stać się prawdziwym arcydziełem. Jedną z nich są znakomite pierogi, świetnie sprawdzające się nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Ich zrobienie dla amatora może wydawać ... się czymś wyjątkowo trudnym. ...

dawno temu

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami

... Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami to naprawdę niebo w gębie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pięknie pachną, cudownie wyglądają i są nieziemsko pyszne – jak na taką okazję przystało ... na nadzienie do pierogów: 80 dag kiszonej kapusty10 ...

dawno temu

Pierożki z ciasta francuskiego

... znanych potraw poprzez unowocześnienie sposobu ich przyrządzania. Jednym z bardziej reprezentatywnych dań Europy Środkowej i Wschodniej są pierogi. Nie oznacza to jednak, że tylko na tym obszarze się je ... znanych potraw poprzez unowocześnienie ...

dawno temu

Chcę zmienić swoją dietę. List do Dietetyka

... odżywiania. Niestety, lubię rzeczy mączne - makarony, różne rodzaje pierogów, kluski itp. Ciężko jest mi odmówić sobie ulubionych przysmaków. Chciałabym jeść zdrowe i dietetyczne produkty. Czym mogłabym zastąpić te potrawy? ... mój sposób ...

dawno temu

Sałatka wigilijna z ananasem

... Co pojawia się na twoim stole w wigilijny wieczór? Na pewno jest barszcz z uszkami, pierogi z kapustą, karp. A czy jadłaś już sałatkę wigilijną? Jeśli nie, to powinnaś jej spróbować w tym roku ...

dawno temu

Świąteczne pierogi po krakowsku. Rozwiązanie konkursu!

... zabrać, do przepięknego, szczególnie zimą Krakowa, w którym podczas świąt wszyscy zajadają się pysznymi, góralskimi pierogami! ;)  Hej! Krakowskie pierożki Składniki na ciasto: 1 kg mąki,2 łyżki ... do każdego spodeczka łyżeczkę farszu. ...

dawno temu

Przepis na calzone

...   Gigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! Calzone to świetny pomysł na potrawę włoską, w nieco innym stylu. Danie to przypomina kształtem pieroga, jednak składniki ciasta są zupełnie inne, podobnie ... Gigantyczne pierogi na obiad? Czemu nie! ...

dawno temu

Powiązane Tematy