Zapiekanka bakłażanowa

Przepis kulinarny

Składniki:

bakłażany, cukinia, szynka w plasterkach, jajka ugotowane na twardo, mozzarella z zalewy, przecier pomidorowy z kartonu ok. 0,5 l (ale nie koncentrat), czosnek 3 ząbki, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz

Jak przyrządzić?

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wyciskamy czosnek, krótko smażymy. Do tego wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przyprawy i gotujemy, aż zgęstnieje, ok. 20 minut. Bakłażany i cukinie kroimy w plastry ok. 1-cm grubości. Bakłażany lekko solimy, aby wydzielił się z nich gorzki sok, który odsączamy ręcznikiem papierowym. Bakłażany i cukinie gotujemy krótko na parze, aż lekko zmiękną, ale się nie rozgotują. Bierzemy naczynie żaroodporne. Na spód wlewamy trochę sosu pomidorowego. Układamy blisko siebie bakłażany. Na to kładziemy cukinie. Na cukinie układamy plastry szynki. Na szynkę kładziemy jajka pokrojone w kostkę. Na jajka kładziemy mozzarellę pokrojoną w plasterki. Ser przykrywany cukinią i bakłażanami. Na wierzch wylewamy sos pomidorowy, całość dusimy w piekarniku ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Życzę smacznego :)

Jak podawać?

Potrawę można podawać z sałatą z sosem winegret plus czerwone wytrawne wino.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł
AutorKasia

Zapiekanka bakłażanowa: Podobne przepisy

Zapiekanka bakłażanowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy