Składniki:
3 ogórki sałatkowe, pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku, 2 duże kefiry.
Jak przyrządzić?
Wszystkie warzywka drobno pokroić (ogórki i rzodkiewkę można zetrzeć na tarce z grubymi oczkami) szczypiorek i koperek posiekać, dodać kefiry. Ząbki czosnku posiekać lub zmiażdżyć - jak kto woli, na końcu wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem wg własnego uznania i wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Potrzebne przybory:
garnek, tarka z dużymi oczkami, łyżka do mieszania, nóż, ewentualnie praska do czosnku
Uwagi:
Danie jest łatwe w przygotowaniu i bardzo tanie, nadaje się do jedzenia w gorące dni. Jest sycące, a zarazem mało kaloryczne. Po prostu pychotka.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | szwejk |