Jesień to okres zadumy, nostalgii, spacerów. Po takich właśnie spacerach dopisuje nam apetyt i chętnie sięgamy po coś ciepłego. Oczywiście może to być grzane wino z goździkami, ciepłe piwo z miodem lub sokiem malinowym, herbata imbirowa. Ale czy tym zaspokoimy głód? Dobrym rozwiązaniem będzie gorąca, rozgrzewająca i energetyczna zupa. Dla znudzonych tradycyjnymi zupami podaję przepis na zupę chili, która z powodzeniem zastąpi jednodaniowy posiłek.
Składniki:
30 dag mięsa wołowego,
15 dag wędzonego boczku,
1 puszka czerwonej fasoli,
1 puszka pomidorów w zalewie,
3 strąki papryki (zielona, żółta, czerwona),
1 strąk papryki chili,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
szczypta chili w proszku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
sól, oregano.
Jak przyrządzić?
Mięso wołowe, boczek i cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać niewielką ilością wody i gotować aż mięso będzie miękkie.
Dodać pomidory wraz z zalewą, pokrojoną paprykę, odsączoną fasolę, zmiażdżony czosnek i gotować jeszcze 10 min.
Doprawić solą, chili w proszku, oregano.
Danie powinno mieć gęstą konsystencję.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |